Na zajęciach kółka chemicznego po produkcji tlenu, zajęliśmy się produkcją dwutlenku węgla…
Odwołując się do wiedzy biologicznej stwierdziliśmy, że najłatwiej będzie wykorzystać do tego celu organizmy żywe- grzyby, a konkretnie drożdże.
Doświadczenie pokazało, że drożdże są żywe, gdyż produkują w procesie oddychania gaz- dwutlenek węgla.
Potrzebne materiały: drożdże piekarskie, woda, cukier, mąka, balonik, kolba stożkowa płaskodenna lub probówka, zlewka, świeczka. (Ciepła woda przyśpieszy reakcję. Powinna mieć temperaturę 30–40ºC, wyższa może zabić komórki grzyba.)
Przebieg doświadczenia:
W kolbie stożkowej lub w probówce rozprowadź drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodaj cukier oraz trochę mąki. Na szyjkę kolby lub na wylot probówki załóż balonik.
Po pewnym czasie balonik wypełni się gazem. Gdy to się stanie, zapal świeczkę i zdejmij balonik uważając, by nie wydostał się z niego gaz.
Wylot balonu skieruj do zlewki i powoli wypuść do niej gaz. Zlewkę przysuń do świecy i „wylej” gaz na świeczkę. Świeczka zgaśnie.
Obserwacje:
W trakcie doświadczenia drożdże produkują gaz, co dowodzi, że są organizmami żywymi.
Powstałym gazem jest dwutlenek węgla, co potwierdzają dwie jego właściwości: jest cięższy od powietrza (można go „wlać” do zlewki) i nie podtrzymuje spalania- świeca gaśnie.