CZAS KISZENIA KAPUSTY

CZAS KISZENIA KAPUSTY

29 listopada uczniowie klasy drugiej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Panią Małgorzatę Oparkę. Po umyciu rąk dzieci zabrały się od razu do szatkowania kapusty. Ustawiały się w kolejce, aby na zmianę kręcić korbą szatkownicy, a był to nie lada mały wysiłek. Dziewczynki wkładały do beczki na przemian kapustę z marchewką i soliły je. Potem trzeba było to wszystko ubić specjalnym tłuczkiem. Najlepiej robiły to … dziewczyny. Następnie dwaj chłopcy, po solidnym umyciu nóg, deptali kapustę w beczce na bosaka. Po tych pracach wszyscy byli głodni jak wilki, więc Pani Małgosia zaproponowała zrobienie pizzy. Z zapałem wszyscy zabrali się za wyrabianie ciasta i krojenie składników. Gdy ciasto rosło dzieci raczyły się owocami i sokami. Pizza wyszła wyśmienita. Wszystko zostało zjedzone, kapusta zakiszona. Po podziękowaniu Pani Małgosi wróciliśmy do szkoły z pełnymi brzuchami i wrażeniami.

tekst i foto: Wiesława Gulatowska

Skip to content